vineri, 28 septembrie 2012

Impresii tabara Irlanda ~ vara 2012



Impresiile Doinei, insotitor de grup in tabara din Colegiul Clongowes, Irlanda, iulie 2012:

Ce se poate spune pe scurt despre acest colegiu iezuit, irlandez, situat in “Insula de Smarald”?
Greu de rezumat, fiind un loc deosebit, insular si deci diferit de ceea ce intalnim pe continent.
Este un  loc in care timpul s-a oprit in loc sau curge in alta dimensiune. Locul agitatiei europene este luat de un calm nefiresc. Oamenii sunt linistiti si blanzi, masinile circula cu viteza extrem de mica, lumina soarelui  te mangaie in plina vara cand in alte locuri parjoleste, ploaia cerne in stropi fini aproape zilnic astfel incat totul este curat si proaspat mereu. Cand nu sunt nori de “improspatat”, este o incredibila impletire de albastru si verde, cer si iarba, unica, deranjata doar de multitudinea florilor de tot felul ce indraznesc sa infloreasca mereu, netinand seama anotimpului!

Intr-un asemenea cadru de intinderi fara margini parca, descoperi  un castel „Harry Potter” desprins din paginile Joannei Rowling: Castelul Clongowes, datand din vremuri stravechi (secolul 13!) dar functionand ca si colegiu abia din 1814, ofera un cadru ce iti taie respiratia!


Un asemenea loc, cu o capacitate de 300 locuri, numeroase terenuri si sali de studiu si sport, pastrate impecabil si completate si modernizate in zilele noastre pentru a satisface toate cerintele unui colegiu de renume, este deservit de o intreaga „armata” de profesori, instructori, bucatari, personal de intretinere, intr-o armonie desavarsita!
De la caldura si amabilitatea de bun venit pana la grija si stradania intregului personal, poti spune ca totul decurge ireprosabil! Si nu este simplu!
In campus sosesc tineri si copii din intreaga lume, cu varste intre 5 si 18-20 ani, vorbind engleza, spaniola, franceza, rusa, germana...


Fiind un colegiu iezuit, se face simtita totusi o disciplina si un program care se cere respectat! Fapt care nu este mereu pe placul copiilor, care in vacanta nu isi mai doresc niciun fel de program sau ore de studiu! Unii dintre copiii din grupul nostru au participat cu mai multa placere la activitati (fotbal, baschet, initiere condus ATV si auto, calarie, inot, tenis, catarare, jocuri distractive de tabara), in schimb ceilalti s-au bucurat din plin de lectiile predate in mod interactiv de profesori vorbitori nativi.



Nu se poate sa nu mentionez mancarea ce ne-a fost servita: variata, proaspata si din belsug! Intr-un cuvant, fara cusur!

Pe langa programul de studiu si diverse activitati, au fost cuprinse si excursii de vizitare a Dublin-ului, Muzeul National al Spiridusilor, fabrica de bere Guinness cu intregul ei proces de fabricare a berii, o ferma situata cam la 30 km de colegiu unde s-au putut vedea mai toate animalele si pasarile ingrijite de fermieri si unde am fost initiati si in acordurile de tambur si in dansul irlandez stil Lord of the Dance!




Doua saptamani de asemenea program intens nici nu stii cand zboara! Sunt sigura ca au fost cu folos pentru toti copiii si au lasat in urma amintiri frumoase, prietenii si prieteni!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu