marți, 25 martie 2014

Informatii utile inainte de plecarea in tabere internationale III

Calatoria intr-o tara straina si conditiile de tabara internationala

Pentru a participa la tabara internationala, fiul / fiica dvs. va calatori intr-o tara straina. Este important sa se ia in considerare faptul ca obiceiurile locuitorilor pot fi destul de diferite fata de cele din Romania. De exemplu, in Marea Britanie cina se serveste la ora 18.00, in timp ce in Spania la 20.00.

In general, micul dejun este sumar si consta in cereale cu lapte sau cu suc natural si cateva tartine, iar pranzul, daca este luat la pachet, consta in sandvis-uri si fructe. La cina se servesc in general mancaruri calde. Chiar daca copiii sunt obisnuiti cu stilul de gatit al parintilor sau bunicilor, recomandam ca ei sa incerce sa se obisnuiasca cu gastronomia locala.

Trebuie avut in vedere faptul ca, desi se desfasoara in alta tara, programul este totusi unul adresat copiilor si adolescentilor, de la care se asteapta sa nu fie foarte pretentiosi. In campusuri, copiii sunt de numeroase nationalitati, scopul comun fiind de a invata o limba straina si a petrece cateva saptamani placute in compania unor persoane de varsta apropiata. Recomandam evitarea polemicilor pe teme sociale, politice si pe diferentele economice dintre tari, care pot crea neplaceri.

Discriminarea pe motive rasiale, sexuale, etnice, religioase sau de alta natura este strict interzisa.


Cazarea si masa

In functie de tabara in care este inscris/a fiul/fiica dvs., cazarea se va face intr-o rezidenta independenta sau dintr-un campus, sau la o familie gazda. Pentru ultima varianta, studentul poate face la sosire un cadou simbolic familiei (un obiect de ceramica romaneasca, etc.). Regimul de masa cel mai frecvent (daca nu este specificat altfel) este de pensiune completa (toate mesele incluse), in majoritatea taberelor fiind disponibil, la cerere prealabila, si meniu vegetarian.

Daca exista nemultumiri legate de conditiile de cazare sau de masa, recomandam ca studentul sa si-o exprime clar fata de staff-ul scolii, liderul de grup sau de gazda, pentru a se incerca rezolvarea problemei pe plan local si cat mai repede. Cu cat se evita mai mult acest lucru, cu atat exista riscul sa apara tensiuni sau nemultumiri mai mari care sa strice atmosfera placuta. In unele cazuri, este posibil ca reprezentantii scolii sa nu fie informati asupra anumitor lucruri care le creeaza studentilor neplaceri; de aceea, este cu atat mai important ca ele sa fie facute cunoscute in timp util.


Cursul de limba straina

In prima zi de curs (de obicei luni), fiecare copil va sustine un test de plasament, in urma caruia va fi repartizat la o grupa conform nivelului lingvistic. Daca se intampla ca fiul/fiica dvs. sa fie repartizat/a la o grupa care nu corespunde cu nivelul real, este bine sa se adreseze profesorului si sa ii explice acest lucru. Dupa o noua evaluare, decizia finala va fi a profesorului. In marea majoritate a taberelor, profesorii sunt vorbitori nativi ai limbii predate si au calificari didactice si experienta.


Spalarea rufelor

In majoritatea taberelor, rufele murdare se spala o data pe saptamana de catre personalul scolii. In functie de scoala, acest serviciu poate fi gratuit sau disponibil contra unei taxe modice (ex: 2 euro / spalare). Se recomanda aducerea propriilor prosoape. Asternuturile de pat sunt asigurate de catre scoala si sunt schimbate saptamanal.


Servicii medicale

Toate campusurile asigura asistenta medicala la nevoie, unele avand un medic chiar in cadrul campusului iar altele avand cabinete medicale in apropiere. In caz de probleme medicale, copilul va fi consultat si, in functie de gravitatea situatiei, va fi condus de catre un reprezentant al scolii la un cabinet medical, unde i se va aplica un diagnostic. In functie de caz, se vor lua masurile necesare.

Daca se impun anumite cheltuieli medicale, copilul trebuie sa prezinte asigurarea medicala de calatorie la aparitia problemei. In baza asigurarii, el nu ar trebui sa plateasca cash, decontarea serviciilor medicale urmand a fi facuta ulterior intre compania de asigurari si unitatea medicala.

Cu toate acestea, in unele cazuri este posibil ca unitatea medicala respectiva sa insiste asupra platii cash. In acest caz, daca copilul nu are suficienti bani la el, plata va fi facuta pe moment de catre scoala, parintii urmand sa transmita suma respectiva la scoala in scurt timp. Ulterior, trebuie obtinute documentele care atesta cheltuielile medicale facute (retete, facturi, bonuri medicale etc.), cu scopul returnarii sumei de bani respective de catre compania de asigurari dupa intoarcerea in tara.


Bani de buzunar

Deoarece orice tabara include un program de activitati si excursii (in general, intrarile la obiective fiind incluse), copiii au nevoie de bani de buzunar doar pentru cheltuieli proprii – sucuri, inghetata, shopping, suveniruri etc.

Recomandam o suma de 100 EUR / GBP / USD pe saptamana ca bani de buzunar.

Daca se opteaza pentru activitati/excursii suplimentare, trebuie sa se tina cont si de aceste taxe.


Respectarea regulamentului

Exista o serie de reguli referitoare la ora de culcare, participarea la activitati si comportamentul pe toata durata taberei. In cazul in care aceste reguli sunt incalcate in mod repetat, copiilor li se poate cere sa paraseasca tabara fara a beneficia de nicio rambursare a contravalorii taberei.


Regulamentul taberelor

  1. Copiii trebuie sa ia masa impreuna si sa participe la toate lectiile, activitatile si excursiile incluse in programul taberei.
  2. Trebuie pastrata curatenia camerelor.
  3. Orice stricaciune adusa facilitatilor, echipamentelor si camerelor va fi imputata copilului responsabil.
  4. Consumul de alcool este strict interzis. De asemenea, este interzis prin lege ca persoanele minore sa cumpere alcool, indiferent de tara.
  5. Consumul de droguri sau suspiciunea de consum de droguri de orice fel vor rezulta in parasirea imediata a taberei de catre copilul respectiv.
  6. Fumatul este strict interzis.
  7. Fetele si baietii vor interactiona doar in zonele de recreere din rezidentele de cazare si in timpul lectiilor, activitatilor si excursiilor, neavand voie sa intre unii in camerele altora.
  8. Dupa ora comunicata de catre group leader, toti copiii trebuie sa fie in camerele lor si sa pastreze linistea.
  9. Comportamentul inadecvat nu va fi tolerat si poate rezulta in excluderea din tabara.
  10. Copiii trebuie sa aiba un comportament cuviincios cu toti membrii staff-ului taberei si sa comporte civilizat atat in campus, cat si in afara acestuia.


Pentru nerespectarea oricarei dintre aceste reguli, cursantii pot fi expulzati din tabara pe propria cheltuiala si fara rambursarea contravalorii serviciilor neefectuate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu