miercuri, 26 martie 2014

Informatii utile inainte de plecarea in tabere internationale IV

Prevederi legale privind iesirea din tara a unui minor neinsotit


Conform reglementarilor in vigoare ale Politiei de Frontiera Romane, persoanele minore nu pot parasi teritoriul Romaniei decat insotite de catre o persoana adulta. Aceasta poate fi unul dintre parinti, un prieten de familie sau, cazul cel mai frecvent in cazul plecarilor in tabere internationale, un reprezentant al companiei aeriene.

Documentul obligatoriu pentru iesirea din tara a minorului neinsotit este declaratia notariala cu acordul parintilor. Aceasta trebuie sa cuprinde detaliile calatoriei (perioada, destinatia, scopul, modalitatea de transport) si urmatorul text:

“Suntem de acord ca minorul ..... (numele minorului) sa fie insotit de un reprezentant al companiei ..... (numele companiei in clar) care va fi desemnat in momentul efectuarii formalitatilor de check-in, conform fisei pentru minori neinsotiti, fisa urmind sa fie anexata la prezenta declaratie.“

Daca minorul nu va calatori cu un reprezentant al companiei aeriene, exista urmatoarele variante:

1. Pentru minorii care calatoresc insotiti de un singur parinte, este necesar acordul celuilalt parinte exprimat printr-o declaratie autentificata la notariat. Daca celalalt parinte a decedat, este necesara o copie dupa actul de deces.

Pentru minorii care au un singur parinte declarat in certificatul de nastere, este necesara o copie a acestui certificat.

2. Pentru minorii care calatoresc insotiti de un singur parinte si acesta este divortat, este necesara hotararea judecatoreasca definitiva prin care i-a(u) fost incredintat(ti) minorul(ii) si copie dupa actul de divort. Daca hotararea judecatoreasca nu este definitiva, este necesar acordul celuilalt parinte, exprimat printr-o declaratie autentificata la notariat.

3. Pentru minorii care calatoresc fara parinti si au fost incredintati unei terte persoane, este necesar acordul ambilor parinti exprimat printr-o declaratie autentificata la notariat, precum si certificat de cazier juridic pentru persoana care ii insoteste.

Daca nu va incadrati in niciuna dintre prevederile de mai sus, va rugam sa consultati site-ul Politiei de Frontiera www.politiadefrontiera.ro si sa va asigurati ca intruniti conditiile prevazute de articolul 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 cu modificarile ulterioare, apeland Politia de Frontiera la numarul de telefon 021.9590.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu