joi, 22 ianuarie 2015

Alege Tabara de Engleza si Teatru pentru dezvoltarea personala a copilului tau !






Zilele trecute, cand Mara Study a lansat programul celei de-a III-a editie a Taberei de Teatru mi-am amintit o gramada de lucruri frumoase, din tabara de anul trecut. Va marturisesc ca acest program este unul special, indragit de multi adolescenti.  

Am avut  placerea sa iau parte la aceasta tabara coordonand sectiunea de pictura.
 Astfel am constatat ce imens potential artistic au copiii acestia. A fost o bucurie sa lucrez impreuna cu Nico si Sanziana  si cu minunatii copii pe care pur si simplu i-am indragit din prima clipa. Inteligenti, sensibili, educati si unii si altii. Ne armonizam perfect.

Intalnirea cu talentatii nostri prieteni -  regizorii Sanziana Koenig si Nico Vaccari a fost una benefica. Ei au reusit sa insufle copiilor nostri dragostea de arta, bucuria de a juca teatru, de a se implica activ in creatia scenei, a personajelor, a elementelor de butaforie, a imaginii de ansamblu.
Comunicarea a fost doar in limba engleza, de unde si numele generic "English Through Theatre".
Astfel deprinzi din mers sa asculti, sa intelegi, sa gandesti si sa-ti exprimi corect ganduri, sentimente, emotii, sa joci jocul frumos al pasiunii in engleza.

Anul acesta regizorii doresc o abordare moderna a unor subiecte actuale care afecteaza direct viata participantilor. In loc sa porneasca de la un text pentru a crea spectacolul, regizorii vor porni de la ideea centrala "De ce facem rau?" si in jurul ei, impreuna cu copii, vor tese o serie de scene contemporane care sa ilustreze aceasta idee. Copiii vor analiza, recrea si juca situatii de viata pe care le-au intalnit, incercand sa-i inteleaga atat pe cei din jurul lor cat si pe ei insisi. In spectacolul final se vor folosi texte britanice contemporane care ilustreaza cel mai bine situatiile propuse de catre copii. Astfel participantii sunt incurajati sa vada care este rolul social al teatrului si sa-si descopere potentialul actoricesc.

Comunicarea pe intreaga perioada a taberei se face ca de obicei doar in limba engleza iar toate activitatile din tabara sunt focalizate asupra piesei de teatru pe care copiii o creaza impreuna cu coordonatorii, avand in vedere atat mesajul piesei, textul, cat si decorurile si costumele pe care le concep si le realizeaza impreuna.

Relatia care se creaza intre participanti si coordonatori este una speciala, copiii avand ocazia sa impartaseasaca idei cu niste tineri deosebiti, cu o educatie si cu principii de viata solide.
In ultima zi de tabara, parinti, prieteni si rude sunt invitate sa participe la spectacolul final

Iata ce spune mama unui copil care a participat in tabara de anul trecut:

 "Baiatul meu in varsta de 16 ani a participat la aceasta tabara fiind entuziasmat de ideea unei tabere de teatru si pictura. Desi intrase la un liceu de arta la Tonitza, era foarte interesat de "partea cu teatrul".  Avea retineri, engleza lui "a little rusty" se incapatana sa se desprinda de gandurile care i se imbulzeau in minte. Ii placea ideea ca totul se petrecea  in engleza, era curios daca are vreun gram de talent, trebuia sa se convinga daca poate face fata. Era prima zi, totul era frumos, intalnirea cu ceilalti copii, coordonatorii, locul superb unde aveau sa-si petreaca poate cele mai frumoase clipe din vacanta de trecere de la gimnaziu la liceu, cazarea in casutele de le malul lacului, primirea prietenoasa a organizatorilor...  
La inceput stingher, pana in momentul cand a vazut ca "profii" vorbesc clar si cald, ca sunt haiosi si veseli, ca ii privesc ca pe egalii lor, totul era firesc, prietenos si mai ales, ceea ce spuneau acesti oameni era foarte interesant... Engleza a inceput sa curga uns, odata cu indepartarea ultimei urme de stinghereala. 

Am inteles ca se simteau bine, in largul lor si mai ales empatizau intre ei, deveneau treptat o familie.
Am urmarit discret felul in care coordonatorii interactionau cu acesti copii si mi-a parut rau ca nu mai sunt copil intr-o tabara ca aceasta. Se distrau, dar si lucrau serios la invatatea rolurilor, la perfectionarea dictiei, a intonatiei; Nico le imprima ritmul, le imprima dragostea pentru teatru, le arata cum sa respire, cum sa transmita, cum sa pronunte replica si cum sa fie increzatori in ceea ce fac.

Incet, incet acesti copii au capatat siguranta de sine si curajul de a da tot ce este mai bun, de a se exprima liber si frumos si de a se exterioriza.

As putea spune ca aceasta experienta a influentat pozitiv actiunile ce au urmat ale fiului meu. In liceu a fost selectat pentru un curs de teatru, a tinut legatura cu minunatii prieteni pe care i-a intalnit in tabara, exprimarea in limba engleza a devenit fireasca si eleganta, a invatat "one more time" ca orice este posibil, ca daca vrei poti sa te autodepasesti, daca iti ridici sus propria-ti stacheta.

Aceste Tabere Educationale ori ca sunt tabere in strainatate, ori ca sunt tabere in Romania, aduc numai beneficii copiilor nostri care absorb cu multa placere si bucurie cunostinte...daca stii cum sa le combini cu distractia, bucuria de a avea prieteni, recompensa lucrului bine facut.

Mara Study stie foarte bine sa armonizeze aceste lucruri, totul pare usor, amuzant, coordonatorii sunt cool, iar invatatul unei limbi straine este "piece of cake"  ..."

     Andreea, mama lui Filip
                                   


Cineva spunea ca Esenta teatrului se afla intr-o forma de mister numit "clipa de fata". 


Am vazut la toti acesti copii inteligenti sclipirea din priviri, starea emotionala, pasiunea cu care isi spun rolul, eleganta cu care se misca pe scena si felul in care isi traiesc sincer "clipa de fata", pe marea scena a vietii si a gandurilor proprii.

M-am bucurat si m-am mandrit cu acesti copii in care am vazut niste oameni liberi, talentati, dezinhibati, care in scurt timp si-au eliberat creativitatea pentru noi cei care ii aplaudam la scena deschisa, pentru ei insisi care aveau in fata o scena deschisa spre viata si pentru toti aceia care au contribuit frumos la educarea lor.
Va steptam sa impartasiti cu noi, noile experiente din urmtoarea tabara:





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu